Dagens Nyheter

27 juli 2017

Nyhetsflödet torsdag den 27 juli

Haveriet borde vara en större fråga för kristna
- Frida Park i en ledare i Dagen - "Svenskens, även kristnas, förtroende för myndigheterna är världsledande. Vi har fostrats till att lita på att staten vet bättre – och alltid vill oss väl. Därför protesterar vi heller inte något vidare när patientjournaler digitaliseras och säkerhet behandlas styvmoderligt.
   Inte ens när rikspolischefen bara härom veckan föreslog utökad kameraövervakning, datalagring och inbyggda spionprogram för att kunna bekämpa terrorism förekom några särskilt livade invändningar om integritet. Detta trots att Transportskandalen redan hade börjat brisera.
   Frågor om övervakning och integritet borde vara mycket större, inte minst inom kristenheten. Efter den här skandalen kommer inte förtroendet för storebror staten klara sig undan smärtfritt.
Läs mer HÄR.


Är du kristen skall du dö
- Ruth Nordström i ledare i Världen idag - "I mitten på juni släppte Open Doors sin rapport som visar hur kristna flyktingar förföljs i Sverige. Enligt rapporten har asylsökande kristna utsatts för förföljelse, diskriminering och hot i Sverige på grund av sin kristna tro. Av de flyktingar som deltagit i undersökningen har 53 procent svarat att de utsatts för våldshandlingar minst en gång på grund av sin kristna tro. Nästan hälften, 45 procent, har blivit dödshotade och 6 procent har utsatts för sexuella övergrepp på grund av sin tro. Förövarna är i många fall andra flyktingar eller immigranter men även översättare och tolkar har utsatt de kristna asylsökande för övergrepp och hot."
Läs mer HÄR.


 ”Erkänn folkmordet på kristna och jezidier i Irak”
- Lars Adaktusson på DN debatt - "Sex till tolv månader. Därefter kan en flertusenårig kaldeisk/syriansk/assyrisk närvaro i Irak vara till ända. Kyrkklockor som ringt i 1 700 år kan komma att tystna för alltid. En ursprungsbefolkning som under århundraden varit utsatt för förtryck, fördrivning och folkmordet Seyfo kommer en gång för alla att försvinna från uråldriga bibliska kulturbygder.
   Prognosen kommer från den kaldeisk-katolska kyrkan, störst bland de kristna samfunden i Irak. Uppgifterna är på intet sätt tagna ur luften, antalet kristna i landet har minskat från 1,5 miljoner 2003, till ett par hundratusen i dag. Ett decennium av brutalt islamistiskt våld i spåren av den amerikanska invasionen har tvingat de kristna att fly. När Islamiska staten 2014 erövrade Mosul och fortsatte marschera mot den omgivande Nineveslätten med dess kristna städer och byar blev situationen akut; i praktiken ställdes befolkningen inför valet att konvertera till islam eller dö."
Läs mer HÄR (Betallänk)


Förnöjsamhet och en enkel livsstil
- Olof Edsingers hemsida - "Juli är den månad då de allra flesta svenskar har semester. För vissa kan det här vara en tid för extravagans – till exempel om vi är på resa där vi bor på hotell och äter frukost, lunch och middag på restaurang. Men för de flesta är det nog ändå så att semestern är en tid att skala ned. Kanske till och med att våra veckor utan lönearbete innebär en spartansk tillvaro på ett torp eller en sommarstuga – ibland utan vare sig TV, internet eller rinnande vatten.
   I det senare fallet kan semestern vara en möjlighet att öva sig i två av den kristna trons mest underskattade dygder, nämligen förnöjsamhet och en enkel livsstil.
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar