Dagens Nyheter

23 feb. 2018

Från Nyhetsflödet den 23 februari

Kvinnojourer tar emot män - om de definierar sig som kvinnor

- Dagens Nyheter -

Kajsa Ekis Ekman avbokades i tisdags från en konferens i Göteborg som arrangerats av Roks. Detta efter att i två debattartiklar ha reflekterat kritiskt kring idén att man själv kan definiera sin könstillhörighet.

I tisdags skulle Kajsa Ekis Ekman ha talat på en konferens om pornografins koppling till prostitution i Göteborg arrangerad av Roks, Riksnätverket för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Hennes medverkan blev dock inställd med hänvisning till en debattartikel och en efterföljande replik hon skrivit i Aftonbladet, där hon reflekterar kritiskt kring idén att kön är något man själv definierar. ”Detta är inte förenligt med Roks ideologi”, skriver nätverkets styrelse i ett uttalande:
”Styrelsen lyder under årsmötesbesluten och med anledning av det beslut från årsmötet 2016 som slår fast ’att vi ska vara tydliga med att vi vänder oss till alla som definierar sig som kvinnor eller tjejer…’ är inte en medverkan förenlig med jourernas intressen. Det är av yttersta vikt att alla arrangemang som anordnas av Roks är inkluderande mot alla våra medsystrar.”

Kajsa Ekis Ekman vänder sig i debattartikeln bland annat emot FN:s beslut att tala om ”gravida människor” i stället för ”gravida kvinnor”.


Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar